سالن خلیج فارس طبقه اول راهروی شمالی سمت چپ
نشست تخصصی بسته بندی صنایع دستی امروز در طبقه سوم سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی تهران برگزار میشود و علاقمندان و ایده پردازان میتوانند برای بیان ایده های خود حضور یابند ساع نشست 15 الی 17 .
این نمایشگاه با ضعف تبلیغات روبرو است تبلیغاتی که در تمامی نقاط شهر زده ولی مفهوم ندارد
دوستان این نمایشگاه با زیبا ترین چادرهای عشایر -رقص های عشایری تمام استانهای کشور فقط تا روز 19 بهمن پنج شنبه در نمایشگاه بین المللی ادامه دارد همراه با صنایع دستی و سوغات شهرستانهای مختلف و اسب سواری و شتر سواری و ............................
این نمایشگاه را از دست ندهید .
ضعف تهرانیها در میزبانی جشنواره ملی صدای عشایر
اردوگاه و زائرسرا، محل اقامت عشایر ایران!
حدود 3 هزار نفر از عشایر ایران در پایتخت حاضر شدند تا جشنواره صدای ملی عشایر را کلید زنند. این درحالی است که نابسامانی در اسکان و ارائه خدمات اقامتی به آنها سبب بروز نارضایتیهایی شدهاست چراکه خانمها در اردوگاه شهید باهنر اسکان داده شدند و تعداد کمی از آقایان به هتل رفتند و مابقی در زائرسرای امامزاده داوود هستندشب اول تعداد 30نفر در یک اتاق بهمراه مریضی بیش از 10 نفر
متشکریم میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری
نمایشگاه صدای عشایر روز شنبه افتتاح گردید و با بر پایی چادرهای عشایری و رقص های چوب و رقص های عشایری زیبایی این نمایشگاه برای کسانی که نیامده بودند جالب ؟ آری مردمی نیامده بود
نمایشگاه فروش محصولات صنایع دستی نیز در کنار این نمایشگاه نمایان بود ولی به دلیل تبلیغات و اطلاع رسانی نامناسب در روز اول هیچ استقبالی از این نمایشگاه نشد متاسفانه این نمایشگاه از ساعت 14 الی 21 در محل نمایشگاه بین المللی تهران واقع در بزرگراه چمران نرسیده به پارک تا 19 بهمن ماه دایر میباشد
غرفه ما سالن خلیج فارس طبقه اول راهروی شمالی سمت چپ چرم نیما
باستان شناسان روسی-اسپانیایی در تحقیقات خود در جنوب شرق پرو می گویند اجساد ممکن است متعلق به بقایای موجودات فضایی باشد.
این مومیایی کوچک که مانند اغلب نمونه ها از آلمان به این نمایشگاه آورده شده و به نام کودک دتمولد شناخته می شود، به کودکی 8 تا 10 ماهه تعلق دارد که حدود سال 4480 پیش از میلاد/6500سال پیش و سه هزار سال پیش از تولد توت آنخ آمون، در پرو از دنیا رفته است. پرتونگاری جدید با استفاده از پرتوهای ایکس نشان می دهد این کودک هنگام تولد دچار ناهنجاری قلبی مادرزادی بوده است. ویلفرد روسندال، مدیر موزه ریس انگلهورن در شهر مانهایم که محل نگهداری بسیاری از این مومیایی ها است، می گوید: «احتمالا ناهنجاری قلبی این کودک باعث ورود بخشی از جریان خون به شش ها، جمع شدن مایع در آنها و آسیب های ریوی منجر به مرگ کودک شده است. این کودک دچار ذات الریه نیز بوده و از ناهنجاری هایی در ناحیه جمجمه رنج می برده است». علاوه بر این سی .تی اسکن انجام شده روی مومیایی، قطعه کوچک مستطیلی شکلی را نشان می دهد که از گردن کودک آویخته شده است. این جسم احتمالا طلسمی از جنس استخوان است که کودک پس از مرگ همراه با آن دفن شده است.
این مومیایی متعلق به مایکل اورلویتس، آسیابانی است که در قرن هجدهم میلادی همراه با خانواده اش در دخمه ای واقع در زیرزمین کلیسای یکی از شهره های کشور مجارستان دفن شده است. اجساد آنها که به دلیل هوای خنک و خشک سرداب به سرعت خشک شده، سال 1994/1373 کشف شده است. تاریخ تولد و نوشته های روی تابوت ها نشان می دهد مایکل و همسرش ورونیکا سه کودک را پیش از مرگ مایکل در 40 سالگی از دست داده اند. روسندال می گوید: «ورونیکا تقریبا بلافاصله پس از مرگ همسرش ازدواج کرده اما دو سال بعد و در سن 38سالگی فوت کرده است. ورونیکا مبتلا به سل بوده و احتمالا ابتلا به همین بیماری باعث مرگ مایکل و هر سه کودک پیش از او شده است».
این زن جوان با موهای بلند تیره حدود 3410 سال پیش جایی در شمال شیلی مومیایی شده است. هوای گرم صحرا باعث شده به سرعت آب بدنش تمام شود. مومیایی این زن به حالت نشسته قرار داده شده تا به کمک جاذبه زمین روند خشک شدن آب بدن را تسریع کند. روسندال می گوید: «این روش نگهداری مومیایی ها در اغلب تمدن های پیش از دوره کلمب دیده می شود». خالکوبی به صورت نقطه هایی زیر سمت چپ دهان زن وجود دارد. اطلاعات چندانی از تمدن چیو چیو که به زمان حیات این زن برمی گردد در دسترس نیست و تنها می شود علت خالکوبی ها را حدس زد. روسندال می گوید: «دلیل این خالکوبی می تواند دور کردن ارواح پلید از فرد باشد یا برای محافظت از او در برابر بیماری ها انجام شده باشد». مومیایی اجساد توسط بومیان آمریکایی فرهنگ Chinchorro و حدود 8000 سال پیش در این ناحیه آغاز شده است.
مومیایی این میمون که لباس به تن دارد و گردنش با یقه ای چین دار از پرهای شترمرغ آمریکای جنوبی پوشیده شده است در کنار مومیایی یک انسان با سن نامشخص در صحرای آتاکاما در آرژانتین کشف شده است. در تمدن های پیش از کشف قاره آمریکا خصوصا در امتداد سواحل غربی پرو و شیلی، حیواناتی مانند خوکچه هندی یا لاما به عنوان پیشکش همراه مردگان دفن می شده اند، اما کشف یک میمون مومیایی شده اتفاق نادری است. روسندال می گوید: «احتمالا میمون به واسطه آب و هوای خشک آتاکاما و به شکلی کاملا طبیعی مومیایی شده است. این صحرا دومین نقطه خشک روی زمین است. علاوه بر این تاکنون مدرکی دال بر اینکه حیوانات توسط تمدن های قدیمی آمریکای لاتین مومیایی می شده اند، به دست نیامده است. میمون ها در این دوره بخش قابل توجهی از تمدن آمریکا را به خود اختصاص داده اند. ابزارهای گوناگونی با الهام از آناتومی آنها ساخته شده و در مقبره های قدیمی قرار داده شده است. احتمالا میمون ها در این دوران مانند حیوانات خانگی نگهداری می شده اند».
نمایشگاه سفال و آبگینه با حضور هنرمندان صنایع دستی
23 بهمن الی 30 بهمن ماه در فرهنگسرای فردوس برگزار میشود علاقمندان میتوانند برای بازدید از ساعت 9 صبح الی 18 برای دیدن و خرید محصولات مراجعه نمایند .
آدرس بولوار فردوس بعد از چهارراه مخابرات فرهنگسرای فردوس -نگارخانه مراجعه نمایند
نشست خبری نخستین جشنواره ملی صدای عشایر ایران صبح امروز با حضور معاون گردشگری، معاون صنایع دستی، معاون میراث فرهنگی، رییس سازمان امور عشایر، مدیر عامل شرکت سهامی نمایشگاهها، سایر مسئولان امر و اصحاب رسانه در سالن اصفهان نمایشگاه بینالمللی برگزار شد.
معاون گردشگری کوچ نمادین توسط عشایر در روز جمعه 13 بهمن خبر داد و گفت: «این کوچ از ساعت 14 به صورت نمادین از حوالی میدان ونک آغاز و تا حوالی نمایشگاه بینالمللی ادامه خواهد داشت. در این کوچ به منظور زنده نگهداشتن این آیین از عناصر مورد نیاز کوچ از جمله دام، حیوانات باربر مانند اسب و شتر نیز استفاده خواهد شد و نوای موسیقی عشایر نیز به صدا درخواهد آمد.»
موزه هنرهاي معاصر تهران
آدرس : خيابان كارگر شمالي، پارك لاله
وب سايت : www.irtmca.com
پست الكترونيك : info@irtmca.com
موزه هنرهاي معاصر در ضلع شمالي بلوار كشاورز و غرب پارك لاله واقع شده است و در 1356 فعاليت فرهنگي و هنري خود را آغاز كرد. در زميني به وسعت 2000 مترمربع و پيرامون آن فضايي سبز و زيبا موسوم به پارك مجسمه با تنديسهايي ارزشمند از هنرمندان پر آوازه معاصر ايران و جهان قرار گرفتهاست.
ساختمان موزه كه يكي از نمونههاي با ارزش و كم همتاي معماري نوين ايران است، با الهام از معماري سنتي ايران و مفاهيم فلسفي آن بنا شده است. طراحي و معماري اين بنا به دست كامران ديبا انجام گرفته است. هشتي، چهارسو، معبر و گذرگاه از جمله عناصر چشمنوازي هستند كه بازديدكنندگان هنر دوست را به تأمل در هنر و فرهنگ ايران زمين وا ميدارند. موزه هنرهاي معاصر مركز فعاليتها و رويدادهاي مهم هنري ايران در زمينه هنرهاي تجسمي به شمار ميآيد. گالري موزه مكان برگزاري نمايشگاههاي مختلف هنري است. به هنگام برپايي هر نمايشگاه، يك يا دو گالري نيز به نمايش گنجينههايي از هنرمندان بزرگ جهان اختصاص مييابد.
ساختمان موزه تلفيقي ازمعماري مدرن و سنتي است كه با الهام از بادگيرهاي مناطق حاشيه كوير ايران ساخته شده است. تنديسهايي زيبا و با ارزش از هنرمندان معاصر همچون هنري مور، آلبرتو جياكومتي و پرويز تناولي فضاي سبز اطراف را به پارك مجسمه بدل ساخته است. بيننده مسيري چرخشي را در گرداگرد فضاي اصلي موزه ميپيمايد و پس از تماشاي نگارخانهها، به هشتي ميرسد در دل هشتي، اثر زيبا و نوين ماده و فكر، كه توسط هنرمند ژاپني، نوريوكي هاراگوچي، از روغن و پولاد ساخته شده است، خود نمايي ميكند.
مجموعه دايمي موزه هنرهاي معاصر تهران از نزديك به 3000 اثر ارزشمند و يكتا تشكيل شده كه به نخبگان ديروز و امروز هنرهاي تجسمي ايران و جهان تعلق دارد و در مالكيت موزه است. آثاري از هنرمندان پرآوازه مانند رنوار، لوترك، گوگن، پيكاسو، ماكس ارنست و ماگريت از آن جملهاند.
مجموعهاي تماشايي از هنرمندان پاپ و فتورئاليست انگليسي و آمريكايي و نيز آثار ديدني آبستره از جكسون پولاك، كلاين و سوييز در گروه آثار مدرنتر جاي دارند.
موزه هنرهاي معاصر تهران آثاري از بيكن، هاكني، كيتاج، دو بوفه و جانسن را نيز در اختيار دارد.
موزه مجموعهاي است متشكل و نظام يافته از بخشهاي امور هنري، امور اداري، روابطعمومي، كتابخانه تخصصي، روابط بينالملل، سينما تك، سمعي و بصري، خدمات نمايشگاهي، راهنمايان هنري، مراقبان، حراست، آرشيو آثار هنري، دبيرخانه دايمي نمايشگاهها، فروشگاه كتاب و همچنين كافيشاپ.
در كتابخانه تخصصي موزه هزاران عنوان كتاب فارسي و غير فارسي در زمينههاي معماري، نقاشي، طراحي، ارتباط تصويري، عكاسي، صنعت سينما و ديگر زمينههاي هنري گرد آمده است.
كتابهاي كتابخانه به روش LC (كتابخانه كنگره) طبقهبندي و با نظام دهدهي ديويي فهرست نويسي شده و اطلاعات مربوط به هركتاب در برگههاي مؤلف، عنوان و موضوع انعكاس يافته است.
روزهای بازديد
همه روزه به جز ايام سوگواری
ساعت کار
۹ - ۱۷:۴۵و جمعه ها ۱۴ به بعد
بهای بليت (اتباع ايرانی)
۲۰۰۰ريال
تلفن
۸۹۵۱۹۶۵8
نشانی
خيابان کارگر شمالی جنب پارک لاله
__________________________________________
موزه کاخ گلستان
آدرس: میدان امام خمینی
مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهنترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران می باشد. این بنا روزگاری همانن نگینی در میان این ارگ می درخشید .
سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن را در شمال خیابان و میدان امام خمینی (سپه) در سمت غرب خیابان خیام ،در شرق خیابان ناصر خسرو و در جنوب خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ تشکیل می دهد، به روزگار صفویه باز می گردد .
شاه طهماسب اول صفوی (930-984) نخستین پادشاهی بود که در سفرهای خود به قصد زیارت مقبره حضرت عبدالعظیم دستور داد بارویی به طول یک فرسخ به دور قصبه تهران احداث شود. پس از او شاه عباس صفوی در قسمت شمالی حصار طهماسبی چهار باغ و چنارستانی احداث نمود که بعدها دیوار بلندی گرد آن بنا کرده و عمارات مقر سلطنتی را در داخل آن ساخته، ارگ نامیدند .
در اواخر عهد صفوی تهران گاهی مقر موقت در بار شاهان صفوی قرار می گرفت و حتی شاه سلیمان (1077-1105) کاخی در این شهر برای خود بنا نهاد. ولی امروز اثری از بناهای دوره صفوی باقی نمانده است .
کهنترین بناهای موجود در مجموعه گلستان، ایوان تخت مرمر و خلوت کریمخانی متعلق به دوران کریمخان زند است. وی در نبرد های خود بر ضد محمد حسن خان قاجار در سال 1172 تهران را مرکز اردوکشی خود قرار داد و پس از پیروزی در این جنگ در دیوانخانه قدیم تهران که در زمان ساه سلیمان ساخته شده بود بار عام داد و با عنوان وکیل الرعایا حکومت ایران را در دست گرفت .
به فرمان او در تابستان همان سال حصار ارگ مجددا احیاء شد و یک دست حرمخانه و خلوتخانه و عمارت دارالحکومه در داخل آن بنا گردید و در تابستان سال بعد (1173) که اردوی خود را به چمن سلطانیه (زنجان) منتقل نمود. دستور داد یک دست عمارت خاصه و دیوانخانه بزرگ به سبک ساسانی و باغی در جنب آن بنا نمایند .
پس از مرگ کریمخان زند در 1193 آقا محمد خان قاجار در 1200 تهران را به پایتختی برگزید، ولی به دلیل لشکر کشیهای دائمی کمتر در مقر حکومت خود به سر می برد، و برای عمارت و آبادانی چندان فرصت نداشت . تا آنکه فتحعلی شاه در سال 1211 بر تخت ساطنت ایران حلوس کرد، از آن زمان به بعد با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهران عمدتا در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار احداث شد .
در دوران رضا شاه پهلوی، بخشهای بزرگی از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن، سردر باب عالی، ساختمان دفتر استیفا، نگارخانه، تکیه دولت، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمانهای اندرونی تخریب شد. محل سکونت شاه به سعدآباد وسپس در دوران محمد رضا شاه پهلوی به نیاوران منتقل و مجموعه گلستان به محل پذیرایی از میهمانان خارجی تبدیل گردید.پس از انقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتی ریگر بصورت موزه در آمد تا همگان بتوانند از آن دیدن کرده و از تماشای زیباییهای حاصل فکر و دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی بهره برند .
بخشهای مختلف این مجموعه در حال حاضر عبارت است از:
ایوان تخت مرمر، خلوت کریمخانی، اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن، تالار آینه ، تالار عاج یا سفره خانه تالار برلیان یا سفره خانه، تالاربرلیان یا تشریفات، ساختمان کتابخانه، عمارت شمس العماره، عمارت بادگیر و حوضخانه وسیع آن، تالار الماس، کاخ ابیض، چادر خانه
اشخاص و گروه های مشمول بازديد رايگان
1- گروه های سنی كمتر از 7 سال و بيشتر از 70 سال با ارائه كارت شناسايی معتبر.
2- بازنشستگان با ارائه يا حكم بازنشستگی.
3- پژوهشگران و محققان با ارائه تاييديه از مراكز تحقيقاتی و علمی مربوط.
4- مدعوين و ميهمانان رسمی دولت با ارائه دعوت نامه مربوط.
5- اشخاصی كه به منظور انجام فرايض و آيين های دینی در ساعت مقرر وارد مساجد و اماكن متبركه می شوند.
6- عموم مردم در روز 28 ارديبهشت ( روز جهانی موزه ).
7- كودكان و نوجوانان و والدين همراه ايشان در روز 16 مهر ( روز جهانی كودك ).
8- گروه های دانش آموزان و دانشجويی به همراه معلمان، استادان و سرپرستان آنان با ارائه معرفی نامه هماهنگی قبلی
9- دانش آموزان و دانشجويان در ايام دهه فجر با ارائه كارت شناسایی يا معرفی نامه.
10- اعضاي ايكوم ( سازمان جهانی موزه ها ) با رائه كارت شناسایی.
11- اعضای كاج ( كانون ايرانگردان و جهانگردان جوان ) با ارائه كارت شناسایی.
12- اعضای انجمن دوستداران يادگارهای فرهنگی با ارائه كارت شناسایی.
13- دارندگان كارت ويژه بازديد، صادره از دفتر رياست سازمان ميراث فرهنگی كشور.
14- كاركنان سازمان ميراث فرهنگی كشور و خانواده های آنان با ارائه كارت شناسایی.
اشخاص و گروه های مشمول بازديده نيم بها
بازديد دانش آموزان، دانشجويان، معلمان و استادان دانشگاه ها به صورت انفرادی با ارائه كارت شناسایی به ميزان مبلغ مقرر خواهد بود.
اشخاص و گروه های مشمول بازديد با بهاي ثابت
افراد تحت پوشش كميته امداد خميني (ره ) و سازمان بهزیستی، آزدگان، جانبازان و خانواده های مظم شهدا، كاركنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان های وابسته و خانواده های آنها 0 به استثناي سازمان ميراث فرهنگی كشور ) ملزم به پرداخت وروديه به ميزان 1000 ريال خواهند بود.
نحوه دسترسی :
مجموعه تاریخی كاخ گلستان در ميدان 15 خرداد ( ارگ ) تهران واقع گرديده است.
اين مجموعه با استفاده از وسايل نقليه عمومی قابل دسترسی می باشد. براي ديدن جزييات دقيق تر به نقشه راهنما مراجعه فرمائيد.
تلفنهای اصلی:
تلفن : 8-33113335
دورنگار: 33111811
صندوق پستی : 4595-11365
امكان ويژه :
فروشگاه محصولات فرهنگی در طبقه همكف كاخ ابيض قرار دارد.
چايخانه سنتیدر زير زمين تالار الماس واقع شده است.
باجه اطلاعات در قسمت ورودی كاخ می باشد.
راهنمای بازيدكنندگان در قسمت ورودی هر مجموعه راهنمايان آماده پاسخگویی و راهنمایی در خصوص مجموعه می باشد.
عکاسی و فيلمبرداري در بعضی از قسمتها بدون استفاده از فلاش و سه پايه مجاز است.
استعمال دخانيات در سراسر مجموعه ممنوع می باشد
__________________________________________
موزه نياوارن
در گوشة شمال شرقي باغ نياوران، بناي کاخ نياوران با مساحتي در حدود 9000 مترمربع در دو طبقه و يک نيم طبقه احداث شده است.
عمليات احداث اين بنا در سال 1337 ﻫ . ش، با طرحي ايراني آغاز گرديد و با وقفه اي که در ساخت آن پيش آمد در سال 1346 به اتمام رسيد و در سال 1347 مورد بهره برداري قرار گرفت.
ساختمان اين بنا ابتدا به عنوان محلي براي پذيرايي ميهمانان خارجي در نظر گرفته شده بود اما در هنگام ساخت به محل سکونت محمدرضا پهلوي و خانواده اش اختصاص يافت. طرح اين بنا از محسن فروغي است که توسط شرکت فرمانفرمائيان به مرحله اجرا درآمده است.
طرح چهار ضلعي کاخ و فضاسازي معماري داخلي آن الهام گرفته از معماري ايراني با بهره گيري از فناوري مدرن است. تزئينات آن نيز تلفيقي از هنر پيش از اسلام و پس از اسلام است که گچبري توسط استاد عبداللهي، آينه کاري توسط استاد علي اصغر و کاشي کاري نماي خارجي توسط استاد ابراهيم کاظم پور و ايليا انجام شده است. کف بنا از جنس سنگ سياه و سقف آن از جنس آلومينيوم است که از وسط باز مي شود. دکوراسيون و مبلمان داخلي کاخ توسط يک گروه فرانسوي طراحي و اجرا شده است.
طبقه همکف اين بنا شامل سرسراي بزرگي است که کليه اتاق ها در اطراف آن شکل
گرفته اند که از آن جمله مي توان به سينماي اختصاصي، اتاق غذاخوري، سالن پذيرايي، اتاق انتظار و راهروهاي فرعي و همچنين تالار آبي اشاره کرد.
در نيم طبقة اين بنا اتاق کار، اتاق کنفرانس و دفتر منشي فرح ديبا ، اتاق خواب ليلا و اتاق نديمه او قرار دارد.
اتاقي نيز در مسير راه پله ها قرار دارد که لباس هاي رسمي و نظامي و مدالها و نشان هاي محمدرضا پهلوي در آن نگهداري مي شوند.
در طبقه سوم اتاق خواب واستراحتگاه نيمروزي پهلوي دوم و همچنين اتاق هاي فرزندان وی و نديمه هايشان قرار دارد.
اين فضاها با نقاشي ها و فرش هايي گرانبها و هداياي متعددي از کشورهاي مختلف پوشيده شده اند.
موزه جهان نما
در سال 1355 شمسي، فضايي در ضلع غربي کاخ صاحبقرانيه جهت نگهداري آثار و اشياء هنري اهدايي به فرح ديبا و يا خريداري شده توسط وي با چهار سالن در طبقه همکف و يک سالن در زيرزمين در نظر گرفته شد. بر سقف تالار مياني اين موزه، نقاشي روي چوب با نقوش گل و مرغ شيراز به چشم مي خورد. اين موزه در بهمن ماه سال 1376 گشايش يافت.
آثار موجود در اين موزه در دو بخش هنر پيش از تاريخ و آثار هنرهاي تجسمي معاصر ايران و جهان به نمايش درآمده اند. از جمله مي توان به آثار بجامانده از تمدن هاي باستاني پيش کلمبيايي، مفرغ هاي لرستان، سفالينه هاي املش، هنرهاي سرخپوستان آمريکاي شمالي مربوط به هزاره هاي اول و دوم پيش از ميلاد و آثاري از هنرمندان معاصر ايراني همچون سهراب سپهري، ناصر اويسي، فرامرز پيلارام، جعفر روحبخش، پرويز کلانتري، بهمن محصص، سيراک ملکونيان، ژازه طباطبايي، مش اسماعيل، پرويز تناولي و هنرمندان غير ايراني چون ژرژ براک، پل گوگن، پل کله، پابلو پيکاسو، کاميل پيسارو ، پير آگوست رنوار ، ديگو جاکومتي، فرنان لژه و مارک شاگال اشاره کرد.
موضوع : تاريخي ، هنري
وضعيت : فعال
وابستگي : سازمان ميراث فرهنگي كشور
سال تاسيس : بازگشايي براي عموم مردم ۱۳۷۷
ساعت بازديد : ۱۷-۹
روزهاي تعطيل : ايام سوگواري رسمي
بهاي بليط داخلي : 2500 ريال
بهاي بليط خارجي : 30000 ريال
نشاني : تهران ، ميدان شهيد باهنر ( نياوران)
تلفن : 021-2282012
کاخ صاحبقرانيه
ناصرالدين در سال 1267 ﻫ .ق دستور داد ساخت قصر نياوران را در دو طبقه شامل شاه نشين، کرسي خانه، حمام و 50-40 دستگاه خانه هر کدام شامل 4 اتاق و يک ايوان براي زنانش بسازند. او در سي و يکمين سال حکومتش خود را صاحب قران ناميد و اين کاخ را «کاخ صاحبق&» نام نهاد.
پس از او، مظفرالدين شاه تغييراتي در ساختمان ايجاد و قسمتي از حرمسرا را خراب کرد. فرمان مشروطيت نيز در حياط کاخ صاحبقرانيه، توسط او امضا گرديد.
در دوران پهلوي اول اين کاخ براي برگزاري مراسم ازدواج محمدرضا پهلوي و فوزيه بازسازي مي شود، اما به علت سرماي شديد آن سال مراسم در مکان ديگري برگزار مي گردد.
در زمان پهلوي دوم، فرح ديبا تغييراتي اساسي در قسمتهاي داخلي بنا و دکوراسيون آن ايجاد کرد و طبقه اول يعني حوضخانه براي پذيرايي ميهمانان و طبقه دوم به عنوان دفتر کار محمد رضا پهلوی مورد استفاده قرار گرفت.
از ديگر اتاقهاي اين کاخ مي توان به کرسي خانه، چايخانه، ظرفخانه، اتاقهاي بازي، بار و پذيرايي در طبقه اول و اتاقهاي مذاکرات انتظار سفرا، منشي، هدايا، دندانپزشکي و استراحت محمدرضا پهلوي نام برد.
همة درها و پنجره هاي چوبي اين بنا به شکل اُرُسي بوده و با شيشه هاي رنگي تزئين شده است.
اين کاخ در سال 1374 مرمت شد و در ارديبهشت سال 1377 به عنوان موزه بازگشايي گرديد.
موضوع : معماري، تاريخي ، هنري
وضعيت : فعال
وابستگي : سازمان ميراث فرهنگي كشور
سال تاسيس : بازگشايي براي عموم مردم ۱۳۷۷- بنا قاجاري
ساعت بازديد : ۱۷-۹
روزهاي تعطيل : شنبه ها و ايام سوگواري رسمي
بهاي بليط داخلي : 3000 ريال
بهاي بليط خارجي : 30000 ريال
نشاني : تهران، ميدان شهيد باهنر ( نياوران )
تلفن : 021-2287045
کوشک احمدشاهي
اين عمارت، اواخر دورة قاجار جهت خوابگاه ييلاقي احمدشاه در ميان باغ نياوران با مساحتي بالغ بر 800 متر در دو طبقه با سقف شيرواني بنا گرديد. از ويژگي هاي عمدة اين بنا تزئينات و نماي آجري به کار رفته در سرتاسر نماي بيروني آن است. آجرها از نوع منقوش قالبي با طرح هاي متنوع به رنگ نخودي است.
ورودي بنا در ضلع جنوبي قرار دارد که به وسيله چندين پله از کنار حوض بيضي شکل پوشيده از کاشي، به کوشک منتهي مي شود.
عمارت احمدشاهي در دورة پهلوي دوم مرمت و الحاقات جديدي در آن صورت گرفت و مبلمان داخلي آن به طور کامل عوض شد تا به عنوان محل کار و سکونت رضا پهلوي مورد استفاده قرار گيرد.
طبقه همکف اين عمارت شامل يک هال با حوضي از جنس مرمر در وسط مي باشد و 6 اتاق و 2 راهرو در اطراف آن قرار دارند. اشياء تزئيني از جنس نقره، برنز، عاج، چوب، هدايايي از کشورهاي مختلف مثل هند، تابلوهاي نقاشي و گوبلن و نشانها و مدالها در اين فضا به نمايش در آمده است همچنين ويتريني شامل اشياء و سنگهاي معدني تزئيني، سنگي از کره ماه و چندين فسيل گياهي و حيواني در معرض ديد قرار دارند.
طبقه دوم عمارت از يک سالن مرکزي و ايوان سرتاسري چهارطرفه تشکيل شده است. در چهار طرف سالن مرکزي که به عنوان اتاق موسيقي استفاده مي شد، قفسه چوبي ويترين دار نصب شده است. دور تا دور ايوان را 6 ستون با مقطع مربع قطور با نماي آجري بدنه و 26 ستون مدور با نماي گچي فرا گرفته است. نقش شير و خورشيد گچبري شده بر پيشاني ديوارة ضلع شمالي ايوان به چشم مي خورد.
پس از انقلاب، در جريان حفاظت و مرمت اين بنا، بخش پايين ديواره هاي آن نيز تعمير شد. و در ارديبهشت سال 1379 همزمان با هفته ميراث فرهنگي اين عمارت گشايش يافت.
موضوع : معماري
وضعيت : فعال
وابستگي : سازمان ميراث فرهنگي كشور
سال تاسيس : قاجاري
ساعت بازديد : ۱۷-۹
روزهاي تعطيل : ايام سوگواري رسمي
بهاي بليط داخلي : 2000 ريال
بهاي بليط خارجي : 20000 ريال
نشاني : تهران، ميدان شهيد باهنر ( نياوارن )
تلفن : 021-2287032-15
__________________________________________
موزه آبگينه
آدرس : خيابان 30 تير
ساختمان موزه آبگينه به خودي خود ميتواند براي علاقهمندان بسيار ديدني باشد. اين ساختمان متعلق به قوامالسلطنه، وزير احمد شاه قاجار، بوده است. اين ساختمان در دو طبقه و پنج تالار ساخته شده است. تالار يك و دو در طبقه اول و تالارهاي ديگر در طبقه فوقاني قرار دارد. در تالار شماره دو (بلور) قديميترين شيشهها و لولههاي شيشهاي و سفالها قرار داده شده است. طراح ويترينهاي موزه مهندسي اتريشي به نام هانس هولاين است. تزيينات بنا شامل منبت كاري چهارچوب درها و پلهها است و آجر كاري نما كه در 50 نوعاست.
گچبري موزه شامل دو دوره است: دوران قوام، و سبك غربي در زمان سفارت مصر و آينهكاريهاي طبقه دوم، كه مربوط به دوره قاجار است. موزه آبگينه در واقع موزه تخصصي شيشه و سفال است. قديميترين شيشهها لولههاي شيشهاي به نام سيلندر شيشه است كه از معبد چغازنبيل كشف شده است و مربوط به هزاره دوم قبل از ميلاد است. شيشهها و سفالهاي طبقه اول نيز مربوط به دورههاي پيش از تاريخ است كه قديميترين سفال دستساز از دوران اشكاني، هزارههاي اول به دست آمده است. تالار صدف به علت شباهت شكل آن به صدف نيمه باز به اين نام خوانده ميشود و شامل انواع سفالهاي قرن سوم و چهارم شهر نيشابور است. تالار چهار (زرين) كه به خاطر ظروف زرينفام كه از دوران سلجوقي به جا مانده چنين نامي گرفته است، شامل ظروفي است كه دور تا دور با خط نسخ و نستعليق تزيين شدهاست. همچنين چهرههاي مغولي روي اين ظروف خود نمايي ميكنند كه با توجه به شهر محل پيدايش، نقوش آنها فرق ميكند. تالار پنج (لاجورد) به خاطر لعابهاي يك رنگ فيروزه به اين نام خوانده ميشود، و از قرن هفتم و هشتم (دوره ايلخاني) به جا مانده است.
با نزديك شدن به دوران صفويه، اشيا مصرفيتر ميشود. تزيينات اين بخش شامل گلاب پاش و صراحي است. همچنين ميزي كه از دوران قاجار به جا مانده با لعاب هفت رنگ و مزين به نقش چهرههاي شخصيتهاي شاهنامه است كه نام هر شخص بالاي چهره نوشته شده است.
موزه شامل بخشهاي اداري (زير زمين)، دبيرخانه و رياست (طبقه بالا) است. كتابخانه نيز، واقع در ضلع شمال غربي، شامل 4000 جلد كتاب فارسي و انگليسي در زمينههاي باستان شناسي، تاريخ و هنر است. در ضلع شمالي محوطه، بناهايي براي تكميل مجموعه در دست احداث است كه در طبقه اول كلاسهاي آموزشي و در طبقه دوم نمايشگاه موقت قرار دارد.
اين مجموعه تا 1330 محل سكونت و كار قوامالسلطنه بود و بعد از آن مدت هفت سال در اختيار سفارت مصر قرار گرفت. بعد از آن، به ترتيب سفارت افغانستان، بانك بازرگاني و در سال 1355 با همكاري مهندسان ايراني و اتريشي تغييرات آن شروع شد.
ساختمان موزه هشت ضلعي است و در باغي به مساحت 7000 مترمربع قرار دارد. طرحهاي بديع و در و پنجرههاي نفيس كه بسيار خوب نگهداري شدهاند، يادآور معماري عصر سلجوقي است و ميتواند الهام بخش معماران معاصر براي طرحهاي سبك كلاسيكباشد.
روزهای بازديد همه روزه به جز ايام سوگواری-دوشنبه
ساعت کار ۹- ۱۷
بهای بليت (اتباع ايرانی) ۲۵۰۰ريال
بهای بليت
( اتباع خارجی ) ۲۵۰۰۰ريال
تلفن ۶۷۰۵۶۱۴
نشانی خيابان جمهوری خيابان سی ام تير پلاک ۵۵
__________________________________________
موزه سعدآباد
آدرس : ميدان تجريش خيابان سعد آباد
موزه خط و كتابت ميرعماد
در پهنه پر طراوت كوهپايه هاي توچال و دره سرسبز دربند, بخش دل انگيزي از شمال شهر تهران شكل مي گيرد كه مجموعه سعدآباد با يك ميليون و صد هزارمترمربع وسعت دراين گستره غنوده است.
سعدآباد كه از شمال با كوههاي البرز,از مشرق با گلابدره, از مغرب با ولنجك و از جنوب با تجريش همسايگي دارد, در زمان قاجار, محل استقرار و سكونت تابستاني شاهان اين سلسله بوده است.پس از كودتاي 1299, در وسعتي تازه و الحاق باغ هاي مختلف, به اقامتگاه تابستاني رضاخان اختصاص يافته,كاخ و كوشك هايي به مناسبت و ضرورت هاي گوناگون در جاي جاي اين پهنهء برتافته از درختان كهن و سپيدار و سرو, به فاصله اي از بازمانده بناهاي قاجار سر برآورده كه طي ساليان به چهارده كاخ كوچك و بزرگ, هركدام به سبك و شيوه اي در معماري رسيده است.
حاج آقا رضا رفيع در خاطرات خود مي نويسد:" من سعدآباد را از ابوالفتح سردار اعظم- پسر بانو عظمي خواهر ظلل السلطان به مبلغ چهارصد هزارتومان با مهر حاج آقا نورا… و كلباسي براي رضاخان سردار سپه خريداري كردم.
سعدآباد كه من آن موقع خريداري كردم به اين بزرگي نبود و وسعت آن هشت هزار متر كنار رودخانه با عمارت حاليه ملكه مادر بود.
البته بعد از خريداري سعدآباد از سردار اعظم, تپه علي خان والي را از پدر سرتيپ والي به مبلغ هفت هزار تومان خريداري نمودم و اين تپه همان تپه اي است كه كاخ شهوند را رضا خان بر روي آن بنا كرد و مادر شاهپور عبدالرضا(عصمت دولتشاهي)در آن كاخ مي نشست.
از باغ هايي كه اراضي آنها داخل اراضي سعدآباد شد,باغ آقامحمد جواد گنجه اي است كه جزء جعفرآباد بود, از باغ امام جمعه هم مقدار زيادي داخل باغ سعدآباد شد و خانه هاي جنوبي سعدآباد كه مربوط به دوره قاجار بود از نصيرالدوله خريداري گرديد و در زمان پهلوي اول به عنوان سربازخانه سعدآباد مورد استفاده قرار مي گرفت.سپس باغ هاي ديگري در اطراف سعدآباد از جمله باغ هاي سالار جنگ, سپهبد امان ا… ميرزا, مستوفي الممالك,شكرا… قوام الدوله, همدم السلطنه خواهر مستوفي و محمود بدر(به فتح باء و كسر دال)خريداري و جزو سعدآباد گرديد.رضاشاه درآن زمان در ميان درختان چنار سعدآباد چادري مي زد و گاهي هم زير آن پذيرايي مي كرد.
در زمان پهلوي اول, سراسر باغ سعدآباد از رودخانهء دربند مشروب مي شد.رضاشاه آب رودخانهء دربند را خريداري كرد و به آبياري اين باغ اختصاص داد ولي پهلوي دوم دوازده ساعت از آب رودخانه را به رعايا بخشيد
و چون آب اين رودخانه براي آبياري سعدآباد كافي نبود از دوازده رشته قنات هاي قديمي و جديدالاحداث استفاده گرديد.
قناتهاي باغ سعدآباد
1- هراش آب (به فتح هاء).
2- قنات قوام الدوله.
3- قنات كاخ سنگي
4- قـــــات جعــــفرآبـــاد.
5- قـــنات آب نـما.
6- قنات كاخ سفيد.
7 و8-قنات هاي دفتر مخصوص
.9- قنات جواديه.
10- قنات گلخانه
11 - قنات كاخ شمس.
12- قنات خوابگاه
درهاي باغ سعدآباد
1- در نظاميه كه رضاشاه بيشتر از اين در وارد سعدآباد مي شد.
2- در زعفرانيه
3- در خيابان دربند كه محمدرضا شاه بيشتر از اين در وارد كاخ مي شد.
4- در ميدان دربند
5و6- دو در در جعفرآباد
7- در رودخانه
8- در كاخ سفيد
كاخ هاي سعدآباد
هيجده كاخ كوچك و بزرگ از دوره هاي قاجاريه و پهلوي در سعدآباد وجود دارند كه چون در نظر است در شماره هاي آينده اين نشريه , درباره هر يك از آنها به صورت مشروح , مطالبي آورده شود در اين شماره فقط به ذكر نام آنها بسنده مي كنيم .
1- كاخ احمدشاهي (در اختيار بسيج خواهران) .
2- كاخ شهوند (كاخ موزه سبز فعلي) .
3- كاخ سفيد (كاخ موزه ملت).
4- كاخ اختصاصي (موزه تاريخ طبيعي سابق در حال حاضر در اختيـار نهاد رياســت جمهوري) .
5- كاخ اسود (سياه) موزه هنرهاي زيبا فعلي .
6- كاخ شمس (موزه مردم شناسي) .
7- كاخ اشرف (موزه ظروف سابق) .
8- كاخ غلامرضا (ساختمان تبصره 36) .
9- كاخ ملكه مادر (ســــاختمان جمهوري) .
10- كاخ احمدرضا (در اختيار نهاد) .
11- ساختمان عبدالرضا (امور اداري سعدآباد) .
12- كاخ بهمن پهلوي پسر غلامرضا (مركز آموزش) .
13- كاخ شهرام پسر اشرف (موزه نظامي) .
14- كاخ فريده ديبا (در اختيار نهاد) .
15و 16- كاخهاي قديم و جديد وليعهد رضا پهلوي (موزه بهزاد و دفينه).
17- كاخ فرحناز و عليرضا فرزندان محمدرضا شاه( موزه خط و كتابت ميرعماد).
18- كاخ ليلا (موزه آبكار)
علاوه بر كاخ هاي مذكور و چندين ساختمان قديمي ديگر , تاسيسات و امكانات ديگري همچون : سالن هاي مرغداري و گاوداري , موزستان و گلخانه هاي گوناگون , استخرهاي مختلف , چشمه سارها , زمين هاي تنيس و سالن بولينگ , سينما و آمفي تئاتر روباز در اين مجموعه 110 هكتاري وجود دارند
تلفنهاي اصلي :
تلفن : 22285017 - 9-22282031
دورنگار: 22282079
هزینه
كاخ موزه ملت
30،000 ريال
كاخ موزه سبز
30،000 ريال
موزه بهزاد
25،000 ريال
موزه خط وكتابت ميرعماد
25،000 ريال
موزه آبكار
25،000 ريال
موزه فرشچيان
30،000 ريال
موزه هنرهاي زيبا
25،000 ريال
موزه مردم شناسي
15،000 ريال
موزه هنروملل
25،000 ريال
موزه آب
10،000 ريال
__________________________________________
موزه طبيعت و حيات وحش ايران
آدرس : دارآباد
پست الكترونيك : naturemusm @ neda.net
موزه طبيعت و حيات وحش ايران در 1372، از سوي شهرداري تهران به منظور آشنا كردن، مردم با ميراث فرهنگي و طبيعي و شناخت اهميت حفاظت از محيط سبز و حيوانات افتتاح شد.
اين موزه در 1376 به عضويت شوراي بينالمللي موزهها (ICOM) و كميسيون آموزش و ارتباطات سازمان جهاني حفاظت از طبيعت (IUCN CEC)درآمد و در همين سال نيز به شبكه جهاني اينترنت پيوست.
ساختمان موزه با مساحتي حدود 12000 مترمربع در دو طبقه، بخشهاي متعددي دارد كه عبارتند از:
بخش پرندگان و پستانداران با شش سالن كه به شرح ذيل است:
سالن مارها، گوزنها، خرس قهوهاي آمريكاي شمالي و پرندگان، سالن آهو، قوچ، قرقاول، خرس، پلنگ، شغال، روباه، گرگ و سالن پستانداران قاره آفريقا و سالن آبزيان و خزندگان.
بخش زمينشناسي با دو سالن كه در آن ويژگيهاي دورانهاي مختلف زمينشناسي از نظر محيط زيست جانوري و گياهي به تصوير كشيده شده است.
سالن هشت كه شامل بخش پروانهها، عنكبوتها، رتيلها و عقربها است.
موزه داراي كارگاه تاكسيدرمي است كه در آن چگونگي فن حفظ و نگهداري موجودات به صورت غير زنده به نمايش گذاشته شده است.
از جمله ويژگيهاي خاص اين موزه دارا بودن نوع كمياب پوست ببر است. همچنين، دو نمونه از نادرترين و زيباترين پستانداران جهان، با نامهاي گور ايراني و يوزپلنگ آسيايي در آن به نمايش گذاشته است.
ساير قسمتها و امكانات رفاهي موزه به شرح ذيل است:
كتابخانه با داشتن 15000 جلد كتاب در تمام زمينههاي تخصصي مربوط به محيط زيست، از معتبرترين كتابخانههاي علوم گياهي و جانوري در تهران به شمار ميرود. اين كتابخانه در ابتداي خيابان نياوران جنب پاركينگ طبقاتي شهرداري واقع است.
آمفي تئاتر با ظرفيت 60 نفر محل نمايش فيلمهايي درباره حياتوحش و همچنين برگزاري سمينار و كنسرتهاي اين مركز در ايام جشنوارة كودك و طبيعت و روز جهاني كودك است.
سينماي روباز كه هرساله از اول تابستان تا پايان شهريور داير است و فيلمهاي سينمايي را در سئانس 21 و 23 به نمايش در ميآورد ورودي سينما 1000 ريال است.
دامپزشكي يا كلينيك pet cheak up مركزي است جهت معاينه و درمان حيوانات مختلف خانگي. همچنين در اين كلينيك حيوانات مختلف اهلي از جمله پرندگان، سنجاب، خرگوش، سگ و ماهي به فروش ميرسد.
ورودي موزه براي بزرگسالان 3000 ريال، خردسالان 1500 ريال و توريستها 15000 ريال است.
روزهای بازديد
همه روزه به جز ايام سوگواری و شنبه
ساعت کار
۸:۳۰ - ۱۲:۳۰ و ۱۳:۳۰ -۲۰:۳۰
بهای بليت (اتباع ايرانی)
۳۰۰۰ريال
بهای بليت
( اتباع خارجی )
۱۵۰۰۰ريال
تلفن
۲۲۹۰۰۰۲
نشانی
خيابان نياوران دار آباد
__________________________________________
موزه جواهرات ملي
آدرس : خيابان فردوسي
تاريخچه جواهرات ايران از زمان حكومت صفويه آغاز ميشود، زيرا تا قبل از صفويه، جواهرات گرانبهايي در خزانه دولتي وجود نداشته است و براساسنوشتههاي سياحان خارجي، پادشاهان صفوي بيشاز دو قرن (907 تا1148ق) دست به جمعآوري جواهرات زدند و حتي كارشناسان دولت صفوي جواهرات را از بازارهاي هند و عثماني و كشورهايي مانند فرانسه و ايتاليا خريداري ميكردند و به اصفهان، پايتخت حكومت، ميآوردند.
در پايان سلطنت شاه سلطان حسين و با ورود محمود افغان به ايران، خزاين دولت با حمله افغانها غارت شد و مقداري از آنها كه به وسيله محمود افغان به اشرف افغان منتقل شده بود، پس از ورود شاه تهماسب دوم به اصفهان، به چنگ نادر افتاد و از خروج آنها از ايران جلوگيري شد.
بعداً نادر براي پس گرفتن آن قسمت از جواهرات كه به هندوستان منتقل شده بود، نامههايي به دربار هند نوشت، اما جواب نامساعد شنيد. پس از لشكركشي نادر به هند (1158 ق)، محمدشاه گوركاني مبالغي نقدينه، جواهر و اسلحه تسليم نادر كرد. اما بخشي از اموال و خزايني كه نادر از هندوستان به دست آورده بود به ايران نرسيد و در راه بازگشت به ايران از ميان رفت. نادر پس از بازگشت به ايران، مقدار قابل ملاحظهاي از جواهرات را به رسم ارمغان براي امرا و حكام و شاهان كشورهاي همسايه فرستاد. همچنين مقداري از اشياي نفيس و مرصع را به آستان حضرت امامرضا (ع) تقديم كرد و مقداري را نيز به سپاه خود بخشيد. در 1160 ق، پس از قتل نادر، احمد بيگ افغان ابدالي، از سرداران نادر، دست به غارت جواهرات خزانه نادر زد. از جمله گوهرهايي كه از ايران خارج شد و هرگز بازنگشت، الماس معروف كوه نور بود. اين الماس در 1266 ق، به ملكه ويكتوريا اهدا شد.
در دوران قاجار مجموعه جواهرات جمعآوري و ضبط شد و تعدادي از جواهرات بر تاج كياني، تخت نادري، كره جواهرنشان و تختطاووس نصب گرديد.
در 1316 ش، قسمت عمده جواهرات به بانك ملي ايران منتقل گرديد و پشتوانه اسكناس و بعداً وثيقه اسناد بدهي دولت به بانك بابت پشتوانه اسكناس قرار گرفت. خزانه فعلي در 1334 ساخته و در 1339 با تأسيس بانك مركزي ايران افتتاح و به اين بانك سپرده شد.
اين موزه تا قبل از انقلاب فعاليت داشته و بعد از آن تعطيل و دوباره در 1369 براي عموم بازگشايي شد.
جواهرات مهم اين موزه الماس درياي نور، تخت طاووس يا تخت خورشيد، تخت نادري و كره جواهر نشان است.
موزه جواهرات ملي با مساحتي حدود 1000 مترمربع مجهز به سيستم ايمني است كه توسط آلمانيها ساخته است.
جواهرات شاخص موزه عبارتند از:
درياي نور كه درشتترين و زيباترين الماس برليان در ميان گوهرهاي سلطنتي ايران و يكي از گوهرهاي معروف جهان است. گفته ميشود اين الماس هزار سال پيش كشف و استخراج شده است. وزن آن اكنون هفت مثقال و 20 نخود، يعني در حدود 182 قيراط، و صورتي است، ولي پيش از تراش، زيادتر از اين بوده است. اين الماس توسط نادرشاه افشار، جزو هداياي محمد شاه گوركاني و غنايم جنگي از هند به ايران آورده شده و بعد از طي دورانهاي مختلف به دست شاهان قاجاريه رسيده است.
درياي نور تا زمان ناصرالدين شاه در وسط يكي از بازوبندهاي سلطنتي نصب ميشد، ولي در زمان او كه استفاده از بازوبند منسوخ شد، آن را به صورت پيش كلاه درآوردند و در قابي زرين با شير و خورشيد و تاج مرصع به 457 قطعه برليان ريز و عالي و چهار قطعه ياقوت قرار دادند. اين الماس برليان از دو سو تراش خورده و به شكل هرم مثلثالقاعدهاي است كه قاعده آن چهار سانتيمتر درازا و سه سانتيمتر پهنا دارد و دو سوي ديگر حدود دو سانتيمتر است. همه سطوح درياي نور صاف و يك نواخت است، جز يك سمت آن كه فتحعليشاه با كندن عبارت ، از ارزش آن كاسته است.
كره جغرافيايي از ديگر اشياي نفيس موزه است. وزن كره با پايههاي طلايي آن حدود 37/5 كيلوگرم و در روي آن 51366 قطعه جواهر گوناگون به وزن 3656/4 گرم نشانده شده است.
اقيانوسها و درياها زمردنشان و آسيا مرصع به ياقوت و لعل، ايران مرصع به الماس، اروپا مرصع به ياقوت، آفريقا مرصع به ياقوت سرخ و كبود و آمريكاي شمالي و جنوبي و استراليا مرصع به ياقوت و لعل است و خط استوا به وسيله الماس نشان داده شده و دو حلقه زرين ساده كه در روي آنها گلهاي الماس نشان نصب شده، به طور متقاطع كره را در ميان گرفته است.
بر روي كره القاب ناصرالدين شاه منبت و الماس نشان شده است. در اين كره، كوه دماوند با ياقوت درشتي مشخص و شهر تهران با ياقوت معروفي به نام اورنگ زيب نمايان است.
تاجماه جواهر ديگري است كه بعد از درياي نور، در ميان جواهرات سلطنتي خودنمايي ميكند. اين سنگ سفيد و خوش آب و رنگ بادامي شكل 112 قيراط وزن دارد و در وسط بازوبند سلطنتي بازوي چپ قرار داشت. اما بعدها به صورت دگمه يا بر روي سينه يا پيش كلاه نصب ميكردند و اينك به صورت پياده در خزانه جواهرات سلطنتي ايران نگهداري ميشود.
تاجكياني تاجي است كه پادشاهان در مراسم تاجگذاري از آن استفاده ميكردند.
روزهای بازديد
شنبه تا سه شنبه
ساعت کار
۱۴- ۱۶:۳
بهای بليت (اتباع ايرانی)
۶۰۰۰ريال
بهای بليت
( اتباع خارجی )
۳۰۰۰۰ريال
تلفن
۶۴۴۶۳۷۸۵
نشانی
خيابان فردوس مقابل سفارت ترکيه
__________________________________________
موزه هنرهاي ملي ايران
آدرس : خيابان بهارستان
170 سال پيش، در زمان فتحعليشاه، در محل ساختمانهاي وزارت فرهنگ و سازمان برنامه و بودجه، باغ بزرگي بود كه از شمال تا خيابان هدايت فعلي و از جنوب تا ميدان بهارستان گسترده بود. در حال حاضر از آن باغ و قصر فقط حوض خانهاي باقيمانده كه تبديل به موزه هنرهاي ملي شده است و شايد همين آن را از خطر نابودي محفوظ داشته است.
اين مجموعه در برگيرنده بهترين هنرهاي ملي ايران در همه سالهاي اخير مانند مينياتور، تذهيب، خاتم، كاشيكاري، قاليبافي، پارچهبافي، زري دوزي مخمل بافي، ميناكاري، قلمزني و معرق است. اين ساختمان در 1309 ش به موزه تبديل شده است. ساختمان موزه از همان دوران باقي مانده و فقط حوض وسط تالار برداشته شد.
نام موزه از نام باغ برداشته شد و چون اين محل حوض خانه بوده، به حوض خانه باغ نگارستان معروف است. اين موزه به همت مرحوم استاد حسين طاهرزاده بهزاد تأسيس شده است.
روزهای بازديد
همه روزه به جز پنجشنبه و جمعه
ساعت کار
۸ - ۱۶
بهای بليت (اتباع ايرانی)
۲۰۰۰ريال
بهای بليت
( اتباع خارجی )
۲۰۰۰۰ ريال
تلفن
۳۱۱۶۳۲۹
نشانی
ميدان بهارستان خيابان کمال المک ساختمان فرهنگ و ارشاد اسلامی
__________________________________________
موزه فرش ايران
آدرس : تقاطع خيابان دكتر فاطمي، و كارگر
موزه فرش ايران در ضلع شمالي پارك لاله و روبهروي فروشگاه سپه خيابان فاطمي واقع شده است. اين موزه در 22بهمن ماه 1356 افتتاح شد.
ساختمان موزه فرش ايران معماري شكيل و چشمگيري دارد كه آذينهاي نماي بيروني آن شبيه به دار قالي است. سطح نمايشي موزه مساحتي برابر 3400 مترمربع را در بر ميگيرد كه شامل دو تالار است و براي نمايش انواع قاليهاي دست بافت و گليم مورد استفاده قرار ميگيرد.
تالار طبقه همكف به نمايشگاه دايمي اختصاص دارد و تالار فوقاني جهت برگزاري نمايشگاههاي موقت گليم و قالي طراحي شده است.
پژوهش در سوابق، تحولات و كيفيت تاريخي هنر و صنعت فرش، خاصه در ايران، گردآوري و خريداري نمونه انواع قاليهاي دست بافت ايراني و برگزاري نمايشگاههاي موقت از فرش ايران و ساير نقاط جهان، از اهداف موزه به شمار ميآيد.
در موزه فرش انواع گليمها و فرشهاي دست بافت، با توجه به مرغوبيت و قدمت آنها و با در نظر گرفتن ويژگيهاي قالي ايران از لحاظ رنگ آميزي، طرح، نقش، بافت و تنوع مناطق قالي بافي حفظ و نگهداري ميشود.
مجموعه موزه فرش ايران شامل با ارزشترين نمونههاي قالي ايران از قرن نهم هجري تا دوره معاصر است و از منابع غني تحقيقي براي پژوهشگران و هنر دوستان به شمار ميآيد. معمولاً حدود 135 تخته از شاهكارهاي قالي ايران، بافت مراكز مهم قاليبافي مانند كاشان، كرمان، اصفهان، تبريز، خراسان، كردستان و جز آنها، در تالار طبقه همكف به معرض نمايش گذاشته ميشود.
در كتابخانه موزه حدود 3500 جلد كتاب به زبانهاي فارسي، عربي، فرانسه، انگليسي و آلماني در اختيار هنر دوستان و پژوهشگران قرار ميگيرد. همچنين بهترين كتابها و نشريات و تحقيقات مربوط به فرش ايران و قاليهاي مشرق زمين به طوركلي و كتابهايي در زمينه مذهب، هنر و ادبيات ايران در كتابخانه موزه موجود است. در كنار كتابخانه، كتاب فروشي موزه نيز مشغول به كار است.
همچنين براي استفاده از بازديدكنندگان موزه، فيلمها و اسلايدهايي در زمينه قاليبافي و گليم و هنرهاي دستي ايران در سالن نمايش موزه به نمايش در ميآيد.
از ويژگيهاي موزه فرش قاليچه دستبافت ارزشمند و بينظير ايراني، كار فرش بافان كاشان، در اندازههاي 130 در 220 سانتيمتر، معروف به قاليچه ميرزا كوچك خان جنگلي است كه اين شخصيت روحاني ملي را در لباس نظامي مسلح به تفنگ و اسلحه كمري، قطار فشنگ نمايش ميدهد. در شمسه بالاي تصوير ميرزا، كتيبهاي با عبارت و نام كارخانه ملامحمود ديده ميشود كه احتمالاً، با توجه به اين عبارات، تاريخ بافت قاليچه سالهاي آخر دوره قاجار است.
قديميترين فرش شناخته شده در جهان قالي 2500 ساله پازيريك است كه در 1949 م، در جنوب سيبري كشفشد و آن را بافت ايران در دوره هخامنشي دانستهاند. آشكار است كه قاليبافي در ايران در دوره هخامنشي وجود داشته و در قرن پنجم پيش از ميلاد، دورهاي طولاني از تكامل را پشتسر گذاشته است.
قالي ايراني پيوسته به عنوان يكي از اصيلترين هنرها مورد توجه بوده و طيف وسيعي از طرحها و نقوش زيبا را در برداشته است. در ميان قاليها با طرحهاي گوناگوني كه در آنها به كار گرفته شده، قاليهاي تصويري جايگاه ويژهاي دارند. بافت اين قاليها اواخر سده نهم هجري مجدداً آغاز شد و تا به امروز ادامه يافته است.
در اين نمايشگاه نمونههايي از قاليچههاي تصويري شاهنامه بايسنغري به نمايش درآمده است كه گوشههايي از ادبيات، اسطوره، مذهب و فرهنگ و هنر غني ايران را نشان ميدهد. اين آثار همه در كارگاه قاليبافي استاد موسوي سيرت، به ياري هنرمندان جوان ايراني و ذوق و سليقه استاد دنيا ديده و تكنولوژي كامپيوتري آفريده شدهاند.
در واقع چند عامل اصلي را در به وجود آمدن اين 26 قاليچه ميتوان متذكر شد: اول تهيه طرح و نقشه از روي نسخه اصلي; دوم تنظيم رنگها و عمل آوردن مواد رنگي گياهي و شيميايي روي پشمهاي مرغوب; و بالاخره مهارت قالي بافان هنرمند بافنده اين آثار كه به مدت پنج سال مستمر، روزانه گاه تا 12 ساعت به كار بافت قالي اشتغال داشتهاند. از نكات جالب اين قاليچهها هم زماني امر طراحي و بافت را ميتوان متذكر شد. قاليچهها حاشيه ندارند، اما يك حاشيه تشعيري با الهام از نقوش سنتي براي آنها انتخاب شده كه هر دو قالي يك نقش مشترك دارند. در بالاي حاشيه، درون كتيبههايي نام مجلس مربوط به آن قاليچه و نام هنرمندان آمده است.
در طول ساليان دراز، در اين موزه نمايشگاههاي مختلفي برگزار شده كه مشهورترين آنها از اين قرارند: نمايشگاه طرح بته كه در دي ماه 1365 بر پا شده; نمايشگاه سجادهها و قاليهاي طرح محراب از سده دهم تا چهاردهم هجري; نمايشگاهي از قاليهاي گل برجسته از قرن هشتم هجري تا دوره معاصر به مناسبت بزرگداشت دههفجر در 12 بهمن 1364; و دست بافتهاي ارامنه ايران.
روزهای بازديد
همه روزه به جز دوشنبه و ايام سوگواری
ساعت کار
۹ -8 ۱
بهای بليت (اتباع ايرانی)
۲۵۰۰ريال
بهای بليت
( اتباع خارجی )
۲۵۰۰۰ريال
تلفن
۶۵۲۷۰۳
نشانی
دکتر فاطمی قبل از کارگر شمالی
__________________________________________
موزه ايران (رضا عباسي
آدرس : خيابان دكتر شريعتي، نرسيده به پل سيدخندان
اين موزه در بزرگداشت يكي از نگارگران عصر صفويه نامگذاري شده است. هدف از تشكيل آن گردآوردن، پاس داشتن، مطالعه كردن و شناساندن دستمايههاي به يادگار مانده از هنرمندان چيره دست اين مرز و بوم ميباشد كه به روي عموم شيفتگان هنر و فرهنگ والاي ايران گشوده است. آثار اين موزه از دوره ماقبل تاريخ تا قرن 13 هجري را در بر ميگيرد.
مراكز و تالارهاي تشكيلدهنده اين موزه هنري عبارت است از:
1- تالار پيش از اسلام
2- تالار
خبری که هنوز صدایش در نیامده روز 12بهمن ماه نمایشگاه سراسری صنایع دستی در محل دایمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار خواهد شد
مراسم تجلیل از استاد اخواص ساعت 18 روز جمعه 29 آبان در فرهنگسرای فردوس واقع در آریاشهر بولوار فردوس بعد از چهارراه مخابرات
بیو گرافی استاداخواص :